Какво казва НИМХ:

Запасите от влага в почвата остават добри

Запасите от влага в почвата остават добри

 

Валежите до края на първата  десетдневка на юни ще поддържат почвените запаси от влага в оптимално състояние за развитие на пролетните и есенните култури. Това сочи агрометеорологичната прогноза на НИМХ-Пловдив.

С добри влагозапаси са следните райони – Враца, където през последните дни на май паднаха 57 л/кв.м, Ловеч – 41 л/кв.м, Плевен – 106 л/кв.м, Велико Търново – 74 л/кв.м, Свищов – 68 л/кв.м, Русе – 51 л/кв.м и Силистра – 48 л/кв.м.

Има обаче райони от Южна и Югозападна България, където влагата е недостатъчна, защото валежите бяха под 10 л/кв. м и нямат стопанско значение.

В края на периода рапицата ще навлезе във фаза на узряване, пшеницата в равнинните полета - в млечна зрелост, а ечемикът - във восъчна. Във високите полета при житните култури ще продължи наливането на зърното.

Най-големите рискове за реколтата в този период са от поройни дъждове и градушки, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология.  От Изпълнителната агенцията по градушките уверяват, че тази година са подсигурени с ракети. Под защита са 17 млн. декара, от които 11,5 млн. са със земеделски култури. Обстановката се наблюдава от 9 командни пункта и 199 ракетни площадки, разположени в райони с интензивно земеделие  - в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен и в Горнотракийската низина.

Ако все пак посевите или овощните култури пострадат, третирайте при първа възможност с медсъдържащи фунгициди.

 

21:41ч. 06.06.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.