Извънредно от БАБХ:

Започна ваксинацията срещу заболяването „Заразен нодуларен дерматит“

Започна ваксинацията срещу заболяването „Заразен нодуларен дерматит“

Животните придобиват имунитет за 28 дни. Заразният нодуларен дерматит не е опасен за човека. 

Доставени са 150 000 дози, които ще бъдат използвани за имунизиране на всички възприемчиви животни в 20 километрова зона около огнищата на заболяването (кръгова ваксинация), съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

Досега са констатирани 31 огнища на ЗНД на територията на общините Димитровград и Хасково в област Хасково, общините Стара Загора, Опан, Раднево и Чирпан в област Стара Загора, общините Хаджидимово, Гоце Делчев, Сатовча, Петрич и Сандански в област Благоевград, община Първомай, област Пловдив и община Кочериново, област Кюстендил.

Ваксината, която ще се използва срещу заразния нодуларен дерматит е „жива ваксина“ и според европейското законодателство не се допуска извършването на превантивна имунизация на животните. Ваксинация срещу ЗНП по ЕПЖ се прилага след констатиране на заболяването на територията на страната и разрешение от ЕК.

Животните придобиват имунитет за 28 дни. Заразният нодуларен дерматит не е опасен за човека. 

Прясното месо и месните заготовки от ваксинирани животни ще могат да се реализират само на територията на страната. Месните продукти, преминали обработка, които са произведени от месо, добито от ваксинирани животни ще могат да се реализират само в България, като трябва да са обозначени с идентификационна маркировка “диамант”.

Месни продукти в консерви могат да се реализират в други държави членки и трети страни, като се придружават от сертификат по системата “TRACES”.

Млякото може да се консумира и използва за производството на млечни продукти, след преработка (пастьоризация).

11:27ч. 28.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.