През април:

Започва голямата битка срещу струпясването на ябълката и плодовия червей

Започва голямата битка срещу струпясването на ябълката и плодовия червей

 

Старите хора казват, че дом, в който ябълката влиза, не се посещава  от доктор, защото това е един от най-ценните плодове за човешкото здраве. В съвременния свят обаче е трудно да опазим реколтата си здрава, което налага водене на последователна и системна борба срещу многобройните болести и вредители.

Най-опасната болест е струпясването, в резултат на което плодовете се деформират, напукват и губят пазарната си стойност.

Заразяването с него става на фаза „миши уши“ или по време на цъфтежа, затова, ако овощната ви градина е на този етап на развитие, не отлагайте третирането с фунгициди, съветва агроном консултантът в „Сортови семена“ Свободка Ангелова.

Може да използвате „Хорус  50 ВГ“ (3-4 г на 10 л вода), „Скор 280 ЕН“ (2мл на 10 л вода), който предпазва и от брашнеста мана. Друга възможност е препаратът „Шавит“(20 г на 10 л вода), който действа срещу три болести – мана, брашнеста мана и струпясване.

Към тези препарати трябва да прибавите инсектицид  - напр. „Нуреле Дурсбан“  (6 мл на 10 л вода) за борба с ябълковия плодов червей. Той е  второто голямо зло, което застрашава този овощен вид.

Ябълковият плодов червей е най-опасният неприятел на ябълката, защото може да провали до 80% от реколтата. Излитането на пеперудите от първото поколение става в последните дни на април и продължава до началото на юни. От яйцата им се излюпват гъсеници, които се вгризват в плодовете. След като гъсениците се развият напълно, напускат плода и търсят място да какавидират. Около 8-16 дни след това от какавидите се излюпват пеперуди от второ поколение. Те летят през целия юли и август, снасят яйца върху вече наедрелите плодове, които стават жертва на новоизлюпените гъсенички. Нападнатите плодове узряват преждевременно и падат на земята.

Всичко това показва, че борбата с ябълковия плодов червей трябва да е продължителна. Основната грешка е, че химическите третирания се преустановяват твърде рано, а всъщност гъсениците нанасят вреди през цялото лято. 

Затова, когато плодовете достигнат големината на лешник, може третирайте с коктейл от  един от един от следните препарати – „Скор“, „Тирам“, „Хорус“, „Манкоцеб“ (25 грама на 10 л), „Дитан М-45“( 25 г на 10 л) и един от следните инсектициди: „Нуриле“, „Карате“, „Вазтак“ и др.

Пръсканията трябва да се повтарят през интервал от 10-14 дни. Препаратите трябва да се редуват, като в началото трябва да се използват тези с по-дълъг карантинен срок, а преди узряването – с кратък.

В края на месец юли – началото на август се формира второто поколение на ябълковия плодов червей. Тогава отново използвате подходящ инсектицид.

Хубавото е, че устойчиви на струпясване са редица сортове – най-вече един от най-търсените „Флорина“, „Джонатан“ и други. Средночувствителни са „Мелроуз“, „Грени Смит“, „Айдаред“, „Шарден“.

Може да намалите рисковете от заболяването  чрез редовната резитба с цел  прореждане на клоните, така че да се поддържа размер, който  позволява добра растителна защита. Значение има и старателната почвообработка – през есента тя трябва да се извършва след пълния листопад на дълбочина над 15 см, за да се заоре листната маса.

 

 

 

 

 

08:15ч. 06.04.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.