:

Започна сезонното поскъпване на плодове и зеленчуци

Започна сезонното поскъпване на плодове и зеленчуци

Захарта е поскъпнала с 5%, а брашното - с 2,5%, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).Спрямо август кравето сирене поевтинява с 5,7 на сто, а цените на кашкавала и маслото са около стойностите си от август. Свинското и пилешкото месо, както и колбасите са почти без промяна през през септември.
На годишна база (септември 2015 спрямо септември 2014 г.) цените на повечето хранителни стоки се повишават. Брашното и оризът поскъпват с 2,5%, захарта - с 4,8 на сто, олиото - с 1214 процента, а яйцата - с 5.6%. Осезаемо поевтиняват обаче кравето сирене - със 7,7% и масовият кашкавал "Витоша" - с 19%. Месото и месните произведения поевтиняват спрямо септември 2014 г. в диапазона 2-10 на сто, отчита ДКСБТ.
Типично за сезона през септември се повишават на зеленчуците и плодоветеане. През септември оранжерийните домати поскъпват с 47%, а градинските - с 27%. Полските краставици поскъпват с 20%, но оранжерийните поевтиняват с 20,5 на сто. Зелените чушки и картофите поскъпват със 7 на сто, а зелето - с 34 процента.

20:41ч. 04.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.