:

Заради инциденти при лов се засилва контролът върху дружините

Заради инциденти при лов се засилва контролът върху дружините

В Малко Търново ловец застреля приятеля си, мислейки го за дивеч.

Правителството одобри промени за изменение и допълнение на Закона за лова и опазване на дивеча. Това стана на последното заседание преди Коледа, съобщиха от правителствената информационна служба.

Проектът ще бъде предложен на Народното събрание за приемане и има за цел да се постигне по-ефективна охрана на дивеча в ловностопанските райони.

Промените засягат основно подобряването на организацията на ловната площ. Предвижда се да бъдат уеднаквени и правилата за лов, както и да бъдат намалени сроковете за групов лов.

Направените изменения и допълнения в закона целят да бъдат преодолени недостатъците на действащата до момента нормативна уредба, рефлектиращи върху ползването и стопанисването на дивеча в ловностопанските райони на ловните дружинки.

Кървава трагедия, която се разигра миналата събота в гората край Малко Търново, когато ловец застреля свой колега и го уби на място, приключи с погребение. Жертвата е 57-годишният Златко Тончев, който е бивш шеф на Пътно управление - Малко Търново. Смъртоносният патрон е изстрелян от 73-годишния Илия Грудов, който пък е бивш митничар.

Двамата били първи приятели и не пропускали ловен излет на местната дружинка. Основната версия е, че Грудов е объркал авера си с дивеч и стрелял срещу него по погрешка, пише "Стандаарт".

В ловната им дружинка случайни хора почти няма. В нея членуват предимно бивши полицаи, митничари и местни големци. Затова сред ловците в региона е известна като полицейската дружинка.

Трагедията се разиграла в 14.10 часа след обяд. Опитният ловец Илия Грудов чул шум в гъсталака, вдигнал пушката, прицелил се и стрелял. Секунда след изстрела чул вик и хвърлил двуцевката. Хукнал към мястото, където се прицелил, и заварил приятеля си смъртно ранен.

В тялото му попаднали общо дванадесет сачми, които разкъсали дробовете му и предизвикали фатален вътрешен кръвоизлив. Една от сачмите попаднала в главата му, точно в окото. Според разследващи, сачмите са били толкова много, че Тончев не е имал никакъв шанс да оцелее.

Дошлите на местопроизшествието полицейски служители засекли грубо нарушение на правилата за ловуване.

Оказало се, че 57-годишният Златко Тончев е прострелян със сачми, забранени от закона. Бившият митничар Илия Грудов решил да ловува с изхвърлените от употреба патрони 13/0, популярни сред ловците като "деветки". Те са значително по-големи от останалите и нанасят големи поражения.

Заради зачестилите инциденти по време на лов точно с такива муниции, преди няколко години те са били забранени за употреба. Ловците обаче имали начини да си ги приготвят сами в домашни условия и да нарушават закона. Използвали ги предимно за лов на глигани, разказаха запознати.

Според криминалисти, ако изстреляният срещу Тончев патрон бе от друг вид, той можеше и да оживее.

09:32ч. 24.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.