:

Зарзаватът застоял, внася се без документи като лична продукция

Зарзаватът застоял, внася се без документи като лична продукция

Наши фермери готвят протести заради дъмпинга.

И тази година продължава да се внасят непродадени зеленчуци и плодове, залежали близо до южната ни граница, които наши търговци купуват на безценица.

И обясняват, че много сериозен удар им нанася пропускът в митническия закон, който дава възможност на родни търговци с бусове до 2 тона да превозват почти всяка нощ без документи като лична продукция бракувани зеленчуци от борсите в Серес и Солун. По този начин нашата продукция остава непродаваема.

Затова в разгара на лятото зеленчукопроизводителите от Петрич и Сандански отново са готови за протести. Продукцията от дини, праскови, кайсии, чушки и домати се внася от Гърция и Македония в промишлени количества на дъмпингови цени.

"Миналата година държавата се опита да въведе някакъв ред с безконтролния внос, но сега отново хаосът на борсата е пълен", оплаква се пред "Монитор" зеленчукопроизводител от село Рупите.

Справка към днешна дата сочи, че гръцки или македонски домати се продават под 50 стотинки на борсата в Кърналово, краставици – за максимум 70 стотинки, прасковите стигат до 1,20 лв., а дини – до 0,40 лв.

В същото време в София праскови под 2 лева не се намират, а дините в големите вериги, които обаче почти не стават за ядене, са по 65-70 стотинки. По-добри любеници се намират при уличните търговци, но там цената тръгва от 90 стотинки. Краставиците и доматите пък се харчат средно по 2 лева килото.

23:00ч. 05.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.