:

Застрахователи оценяват щетите на фермерите от бурята в Южна България

Застрахователи оценяват щетите на фермерите от бурята в Южна България

Застрахователните компании в момента оценяват щетите на земеделските производители от бурята, градушката и проливните дъждове, които удариха Южна България в средата на септември. По-голямата част от площите имат покритие по програмата на ДФ“Земеделие“ за застраховане на зеленчуци, плодове, етерично-маслодайни култури и тютюн срещу неблагоприятни климатични условия. По тази програма през 2015 г. работят 10 застрахователни компании, сред които  „Армеец“, „Алианц България“ и „Евроинс“.

Прилага се нов модел: земеделският производител плаща 35% от дължимата премия, а останалите 65% се покриват от фонда. До м.г. схемата беше различна  – 20% от премията се поемаше от земеделския стопанин, а 80 на сто от фонда. При настъпване на събитие обаче над 30% от реколтата трябваше да бъде засегната, за да получиш обезщетение. Сега прагът е 5%, което е далеч по-изгодно за производителите. Това е причината за повишения интерес към програмата. Така за първи път всички средства, предвидени от фонда за застраховане, бяха изхарчени и се наложи да бъдат отпуснати още 700 хил. лв. Към момента са сключени 277 застрахователни договори за  1,7 млн. лв.

Дребните стопани обаче все още не се застраховат и сега ще трябва сами да си носят кръста. „Вятърът отнесе оранжерията ми, каза за „Агро лайф“ Йордан Георгиев, който отглежда домати и краставици край Пазарджик. - Растенията бяха мулчирани и водата ги удави. Сега вместо да продавам прекрасен розов домат, бера ядове“, се жалва производителят. Той признава, че няма полица и дори не е чувал за застрахователната програма на фонда.

Без застраховки работят и много фермери в Харманли,  където също се изляха проливни дъждове. В момента стопаните разчитат на помощ от държавата.

21:15ч. 23.09.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.