:

Застрахователи съветват: Щетите по земеделска продукция трябва да се заявяват навреме

Застрахователи съветват: Щетите по земеделска продукция трябва да се заявяват навреме

Щетите по земеделската продукция трябва да се заявяват навреме, а не да се чака настъпването на следващо събитие, предупреждават застрахователи.

На 12 септември тази година в Пловдивско и Пазарджишко вилня силна буря. В края на месеца имаше нови порои, но след всяко едно от тези събития трябва да се извърши оглед, за да се установи точния размер на пораженията. При огледите се държи сметка и на това каква част от продукцията е вече прибрана. Например, от пипера са обрани първите две ръце и са останали 60%. Всичко това се пресмята и се изчислява размерът на дължимото обезщетение.

Отговорността на компанията е до размера на застрахователната сума. Ако тя е 300 лв. на декар, се плаща до този размер. Застрахователната сума е съобразена с производствените мощности на района. Не може покритието в Брезнишко да е по-високо от това в Пловдивско.

Не може да се иска включване на нови рискове към полицата, когато вече има тенденция за проява на риска. Някои фермери например искат да се удължи покритието на застраховката срещу осланяване на продукцията. Този риск се покрива от повечето компании до 1 или 10 октомври, но някои искат покритието да се удължи до 20 октомври.

Малко компании обаче ще се съгласят на такова нещо, защото в този период опасността от слани е вече напълно реална. Или започва период на интензивни валежи и вече има опасност от наводнения и едва в този момент земеделецът иска да се застрахова, което също е недопустимо.

12:01ч. 05.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.