Земеделски институт предупреди:

Засушаване в Добруджа застрашава житната реколта

Засушаване в Добруджа застрашава житната реколта

 

Засушаването се очертава като сериозен проблем за зърнопроизводителите в Добруджа, заяви пред БТА директорът на Добруджанския земеделски институт проф. Иван Киряков. В Добруджа тази година са засети 1 194 000 декара с пшеница, което е около 10% от общите площи за страната, според статистиката на земеделското министерство.

Последните обобщени данни на метеорологичната станция в землището на института сочат, че зимните запаси от влага в района достигат едва 101 литър на квадратен метър. За сравнение през сушавата стопанска 2006-2007 година влагозапасеността е била 120 литра на квадратен метър.

"Към момента се очертава дефицит на влага от около 100 литра на квадратен метър и ситуацията вероятно е подобна в целия Добрички регион, особено в крайморските общини Балчик, Каварна и Шабла", каза професор Киряков.

Надеждата е да се натрупа достатъчно влага към края на март-началото на април, когато се залага добивът.

Според Киряков българските сортове пшеница имат по-голям шанс за добра реколта при засушаване, защото селекцията е насочена към продуктивността предимно на централния клас.

Киряков коментира също, че с необичайното затопляне на времето през февруари пшеничените посеви започват да навлизат във вегетация, но риск за развитието им има само ако температурите рязко паднат.

 

12:48ч. 16.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.