Спешни мерки:

Затягат контрола по говедата в Пазарджишко заради зараза от Гърция

Затягат контрола по говедата в Пазарджишко заради зараза от Гърция

Огнища на заразен нодуларен дерматит в префектура Серес, Гърция, станаха причина за затягане на контрола върху пашата и търговията с едри преживни животни в Пазарджишко.

Със заповед на областния управител на Пазарджик Трендафил Величков бе свикано заседание на областната епизоотична комисия.

Кметовете и кметските наместници в областта ще трябва да извършат преброяване на всички едри преживни животни и да предоставят списъците на официалния ветеринарен лекар, служител на ОДБХ - Пазарджик, отговарящ за съответната община. Не се допуска провеждането на нерегламентирани пазари и изложби на едри преживни животни на територията на селищата. Засилват се и контрола по придвижването на животните и мерките за биосигурност в обектите за едри преживни животни. Областният е разпоредил също така директорите на регионалната дирекция по храните и на МВР да организират съвместно извършването на контрола върху търговията и движението на едри преживни животни.

Болестта е силно заразна, с летален изход, засяга едрите преживни животни и причинява сериозни икономически загуби, вследствие ограничаване на търговията и невъзможност за за движение на едри преживни животни и продукти от тях, от засегнатите райони. Вирусът е изключително устойчив, пренася се от кърлежи, мухи и комари или чрез директен контакт между здрави и болни животни. Преносители могат да бъдат говедата и биволите, също елените и сърните. Клиничните признаци са треска, подуване и гнойни отоци по кожата на говедата, най-вече млекодайните породи. Болестта не е опасна за хората, заразените животни не се лекуват, а се унищожават.

13:54ч. 13.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.