Заради слаба реколта:

Захарта ще продължи да поскъпва

Захарта ще продължи да поскъпва

Очаква се поскъпването на захарта да продължи и през следващите месеци. Това прогнозира председателят на Съюза на производителите на захар и захарни продукти Георги Узунов. Една от причините е рекордно ниската  реколта от захарно цвекло в Европа. Според F.O. LICHTS очаква се тя да бъде най-ниска за последните 40 години.

Годишно в ЕС се произвеждат 13-14 хил. тона цвеклова захар, като лидери са Германия, Франция, Англия и Полша. На квотен принцип, в ограничени количества, се преработва и тръстикова захар, която се разпределя пропорционално между всички заводи в общността.

Захарният сектор в Европа обаче е в процес на преструктуриране в резултат на вече приетия регламент от ЕК за отпадане на квотите за търговия със захар след 2017 г. Либерализацията на пазара предизвиква вълна от преразпределения и консолидации на пазара, като някои от рафинериите спряха работа. У нас от шестте захарни завода в момента работи само един – в Горна Оряховица, и цените на българския пазар зависят пряко от външния пазар.

България е нетен вносител на захар – около 2/3 от годишното потребление се задоволява от внос, затова вътрешният пазар е тясно обвързан с нивата и тенденциите в Европа, обясни Узунов. В периода 2010 – 2011 г. поради проблеми, свързани с намалените запаси, цените в България и Европа нараснаха значително и достигнаха до нива от 800 евро на тон. След предприетите от ЕК мерки за регулиране на баланса и попълване на запасите, котировките започнаха да падат и в началото на 2014 г. достигнаха нива, които са значително по-ниски от производствената себестойност на продукта.

Така във всички държави от ЕС захарният бизнес генерира значителни загуби в този  период. Обратът дойде в началото на 2015 г., когато цените започнаха да растат бавно, но устойчиво и тази тенденция се очаква да се запази, каза Узунов.

В момента средната цена на едро у  нас е около 1,35 лв. за килограм, което е с около 10% повече от същия период на м.г.

 

Вижте още - Защо потребителите са недоволни, че захарта не е достатъчно сладка

08:20ч. 16.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.