:

Захранван от слънцето сензор следи земеделски култури

Захранван от слънцето сензор следи земеделски култури

Нов сензор за следене на насажденията и климатичните условия, който е захранван със соларна енергия, бе разработен в САЩ. Устройството, наречено Pulsepod, е дело на стартъпа от Принстън, Ню Джърси, Arable Labs Inc. Pulsepod прилича на част от малък барабан или на малко фризби.

Разполага с 6-степенен спектрометър, радиометър и датчик за измерване на количеството дъжд. И тъй като се захранва от слънцето, не е необходимо да се включва към електрически контакт или пък да му се сменя батерията.

С устройството може постоянно да се наблюдава растежът на растенията или състоянието на тревата по пасищата, валежите, нуждата от вода за насажденията, нивото на светлина и топлина. Сензорът следи дори цвета на плодовете от различни храсти, листата на зелето или гроздовете на лозата, което е важно при определяне на това дали реколтата е готова за събиране.

Информацията се събира в така наречения „облак”, където може да бъде анализирана в реално време.

Проектът е вдъхновен от направено проучване на прогнозите за растежа на царевицата в Кения, Замбия и други африкански страни, които са принудени да се справят със суша, икономически затруднения и недостиг на храни, обясняват от Arable и допълват, че създаденият от тях уред спомага за по-точни прогнози относно потенциалните добиви.

От екипа на проекта изследвали задълбочено работата на земеделците, за да бъде устройството максимално полезно и функционално. То разполага с порт, осигуряващ възможност за свързване към други уреди например към камери или спомагателни сензори. В допълнение, от Arable предлагат и компютърно приложение за по-прецизни прогнози, модели и анализи на база на събраните данни.

От Arable обясняват, че в бъдеще техните сензори биха могли да бъдат използвани и извън селското стопанство – например за предотвратяване на наводнения или за контрол на качеството на водата. Засега обаче от компанията смятат да се фокусират основно върху нуждите на земеделците.

Компанията цели да намали изхвърлянето на храни, развалянето на продукцията и да направи фермерството прогнозируемо. Спечелила е 1,5 млн. долара от дарения и още 4 млн. по субсидия от Националния научен фонд за изследванията, благодарение на коeто е създаден Pulsepod.

09:23ч. 04.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.