:

Защо изсъхват клонките на туите

Защо изсъхват клонките на туите

Ако се загледате в дръвчетата туя в парковете и дворовете на къщите, ще видите изсъхнали клонки по растенията. Каква е причината? Болест, вредители или лоши метеорологични условия? Две са основните възможности – едната е, че са нападнати от гъбни заболявания и неприятели. Затова е добре да напръскате с медсъдържащия препарат „Шампион“ в комбинация с инсектицида „Нуреле“,казва агроном Свободка Ангелова. Това ще помогне на растенията да преболедуват и да върнат красотата си. Предварително изсъхналите клони е добре да се изрежат и изгорят.

Специалистът по озеленяване Антония Василева от Ботаническата градина на БАН поставя друга диагноза. Често в края на лятото има суша или прекалено много дъждове, което пречи на растенията да се подготвят за зимата. При настъпване на студовете, клоните, които са по-млади и нежни, измръзват, а по-късно пожълтяват. И в този случай е добре да ги изрежете. Но това се прави предимно за красота, а не за лечение.

Друга възможна причина е почвата да не харесва на растенията, защото туите предпочитат кисела среда. При падане на игличките обаче почвата постепенно променя реакцията си и нещата си идват на мястото.

12:17ч. 15.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.