:

Защо спанакът расте бавно

Защо спанакът расте бавно

Засетият през септември спанак е вече поникнал и би трябвало да е оформил розетка. Ако обаче забележите, че не върви, причините може да се различни. Растението реагира бързо на неблагоприятните почвени условия.

На растежа му се отразява уплътняването на почвата, което може да се получи в резултат от проливните дъждове, коментира агроном Свободка Ангелова. Другата сериозна причина може да е липсата на достатъчно хранителни вещества. Проблемът  се решава лесно, като използвате листен органичен тор, който ще подхрани посевите и ще даде сила и издръжливост на растенията в студовете.

Неравномерното поникване може да се дължи и на неспазена сеитбената норма.

Спанакът се сее разпръснато или на редове в плитки бразди. Разстоянието между редовете е около 15 см. За да се получи подходяща гъстота на растенията, на един декар се сеят 1,2-1,5 кг семена с нормална кълняемост (90-95%).

Причината за лошото развитие може да се дължи и на качеството на семената, защото не е тайна, че често се продават семена с изтекъл срок на годност, които не покълват равномерно или дават хилави растения. По отношение на сортовете за нашите условия са подходящи студоустойчиви сортове с бърз растеж през есента и късно стрелкуване. Българският „Едър зимен“ е студоустойчив, но фермерите се оплакват, че е податлив на болести и стрелкува бързо.

15:54ч. 04.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.