Умерено опасни:

Защо Франция забрани вноса на череши от България

Защо Франция забрани вноса на череши от България

Инсектицидът дометоад по класификация на Световната здравна организация попада в клас II "Умерено опасни".

Френското министерство на земеделието обяви в края на юни, че прекратява вноса на череши от 9 държави, в които за изтребването на винени мушици по реколтата се използва инсектицидът диметоат, и забрани изцяло употребата му.

В деветте държави попада България, а също и Румъния, Хърватия, Австрия,Люксембург, Чехия, Канада, САЩ и Турция, съобщава Инвестор.бг.

По същото време Испания и Италия обявиха, че повече няма да позволяват продажбата на веществото на пазарите си. От 2013 г. и Швейцария се отказа от пестицида заради заплахата за здравето и започна да издава специални разрешителни за употребата му само под строг контрол.

На какво се дължи смяната в настроенията срещу този широко използван и познат препарат и какво всъщност има в него?

Диметоат: CV

Веществото е разработено и патентовано през 50-те години на миналия век от американската компания American Cyanamid. Използва се в овощарството, защото има ефект върху винените мушици, листните въшки и акарите, които се роят около плодовете, но в България препарати с активно вещество диметоат са регистрирани и за третиране на зеленчуци и тютюн.

В листовките на част от тези продукти, достъпни за поръчка в интернет, се предупреждава, че с препарата трябва да се борави внимателно и е отровен при вдишване, поглъщане или допир с кожата - бързо се абсорбира и може да събуди алергии. Може да се отрази зле на белите дробове.

По класификация на Световната здравна организация попада в клас II: "Умерено опасни". Продуктът е токсичен за водни организми и е запалим, предупреждава един от информационните листове за безопасност.

10:36ч. 07.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.