Васил Симов, ССБ:

За година пшеницата поевтиня с 15-20%

За година пшеницата поевтиня с 15-20%
В цял свят цените на зърнените култури падат. Това обобщиха пред БТА вчера Васил Симов, главен изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ), и Антонина Белопитова, директор в ССБ.

Спадът в цените е обусловен от добрата реколта миналата година и увеличаване на преходните запаси от пшеница и царевица.

Никога през последните 10 - 15 години не е имало толкова ниски цени на пшеницата и на царевицата в началото на пролетта, посочи Симов. Площите, засети със зърно, не се увеличават, просто новите сортове и технологии повишават добиваните количества, твърди той.

На годишна база цената на пшеницата в САЩ е паднала с 19% до 193 долара за тон, в Украйна - до 178 долара, в Унгария - до 155 долара, а в Германия до 182 долара за тон.

В България пшеницата поевтинява с повече от 15% на годишна база - от 184 долара за тон без ДДС през март 2015 г. до 157 долара за тон сега, по данни на Софийската стокова борса.

Световният съвет по зърното прогнозира реколтата от пшеница в България тази година да е много добра - 4,5 млн. тона, казва Симов и допълва, че тази година при производителите и търговците все още има около 1 млн. тона зърно, но до новата реколта през юли се очаква половината от това количество бъде използвано за вътрешна консумация или за износ.

 

На годишна база цената на царевицата пада в САЩ с 6%, в Унгария - с 4% и във Франция - с 1%.

Очакванията на Световния съвет по зърно са реколтата от царевица тази година в Европейския съюз да е лоша и да се наложи внос, най-вероятно от Украйна.

Все още няма данни за очакваната реколта от царевица в нашата страна, посочиха от ССБ. В България през март тази година царевицата се търгува на цени от 260 лева за тон, което е поевтиняване в рамките на 10 лева за тон, или около 4%.

Маслодайният слънчоглед леко поскъпва на годишна база, като само в Русия цената пада до 368 долара за тон.

У нас обаче слънчогледът се продава на цени от март миналата година, около 660 лева за тон, като само в началото на годината слънчогледът поскъпна до ниво 700 - 730 лева за тон, но след това поевтиня.

13:48ч. 12.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.