Съвет:

За есенно отглеждане на спанак е нужна влага

За есенно отглеждане на спанак е нужна влага

През август в зеленчуковата градина може да се сее спанак за есенно отглеждане. За разлика от пролетната сеитба, когато основен фактор за покълването на растенията е температурата на почвата, сега има достатъчно топлина, но е важно да поддържате добра почвена влага.

За нашите климатични условия са подходящи сортове с бърз темп на растеж като „Матадор 15/29“, „Матадор“, „Едър зимен“, „Хемус“ и други. Наш сорт е „Едър зимен“, но според фермерите той не е устойчив на болести  и стрелкува бързо. Добър вариант за стопаните са различни хибриди, които са устойчиви на мана и имат по-добра издръжливост на загниване. Отличават се с едра листна маса и са подходящи за механизирано производство.

Най-подходящото време за сеитба по Лунния календар са дните, в които луната се намира в Риби, Рак и Скорпион. Това ще гарантира бързо покълване на семената и по-голяма устойчивост на болести и вредители.

Спанакът се сее разпръснато или на редове в плитки бразди. Разстоянието между редовете трябва да е около 15 см. Браздите се зариват с гребло и после задължително се полива.

07:39ч. 09.08.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.