Много сме, силни сме:

За какво се бори сдружение "Българска домашна ракия"

За какво се бори сдружение

Според учредителите на гражданската организация законът е противоконституционен и трябва да отпадне. Националният омбудсман Мая Манолова обеща да сезира Конституционния съд.

Над 200 собственици на ракиени казани от цялата страна учредиха в Пловдив преди няколко дни Национално гражданско сдружение "Българска домашна ракия", което ще представлява бранша пред институциите.

Участниците в сдружението не са съгласни с последните промени в закона за акцизите, според които ракия може да се вари само от юли до декември, а казаните над 500 литра трябва да бъдат регистрирани като данъчни складове.

Собствениците на малки дестилерии заявяват, че спирането на работата е фатално за фирмите им, прогнозират и увеличаване на броя на нелегалните и самоделни казани.

"Разчитаме на Конституционния съд и на вече предприетите в парламента действия", каза пред БНР Стоил Атанасов от пловдивското село Браниполе, един от учредителите на сдружението.

През декември миналата година националният омбудсман Мая Манолова обеща да сезира Конституционния съд заради новите промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Тя се срещна с представителите на специализирани малки обекти за дестилиране, които потърсиха нейното съдействие за решаване на проблемите им.

Според учредителите на гражданската организация законът е противоконституционен и трябва да отпадне. Те настояват да остане старото положение - хиляда литра обем на казаните и целогодишно варене.

От новото сдружение обещават повдигане градуса на напрежението, ако не бъдат удовлетворени исканията им.

 

11:03ч. 20.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.