Съвет на специалиста:

За хубав разсад от домати семената се обеззаразяват с 20% солна киселина

За хубав разсад от домати семената се обеззаразяват с 20% солна киселина

Първото условие за подготовка на хубав разсад от домати е качеството на семената. В агроаптеките те са предварително обеззаразени, затова няма нужда операцията да се повтаря в домашни условия, тъй като е свързана с мокрене и сушене на семената, което може да се отрази негативно върху тяхната кълняемост.

Ако ползвате собствени семена, най-добрият начин за дезинфекция е с техническа солна киселина, която трябва да е с концентрация 20%.  Но процедурата изисква знания и умения, защото семената могат да загубят кълняемост, съветва проф. Живко Данаилов. Работи се с гумени ръкавици, семената се поставят в тензухени торбички и се потапят за 20 минути в разтвора. След третиране се измиват в продължение на 15 минути под течаща вода и след това се подсушават. Ако процедурата не се извърши прецизно, семената могат да загубят кълняемост.

Ако ще отглеждате разсада на по-студено, около 10-15 февруари е време да започнете подготовката му.

Тази година интересът към българските сортове е голям, твърди професорът. Той идва предимно от дребните фермери, които се стремят да отговорят на потребителското търсене. Хората харесват традиционният български домат, докато големите производители залагат на чуждите сортове, тъй като те издържат по-дълго в магазина без да омекнат. Това обаче влошава вкусовите им качества.

Според проф. Данаилов площите с домати у нас са между 30 000 до 50 000 дка в зависимост от годината, като от тях с български сортове са заети едва 10%, докато по времето на социализма родните сортове стигаха 50-60%. Така че сривът е очевиден, но вероятно с времето ситуацията ще се променя.

Може да чуете, че нашите сортове са по-малко устойчиви на болести от чуждите, но това не е така, твърди професорът. Често в описанието на чуждите сортове се посочва, че са устойчиви на редица болести. Но много от тях не са икономически важни за нашите условия. Освен това чуждите сортове не са устойчиви на наши щамове на съответната болест.

Всеки сорт е подходящ за определени климатични и почвени условия. Общото е, че доматите обичат леки и добре аерирани почви, с добър дренаж, защото застояването на водата затормозява развитието на кореновата система.

09:33ч. 03.02.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.