Невероятно, но факт:

За 8 години у нас са разкрити едва 3 измами с пари от европрограми

За 8 години у нас са разкрити едва 3 измами с пари от европрограми

В същото време са постъпили сигнали за 11 706 нередности. Сигнали за злоупотреби с фондове ще се подават и анонимно, предвижда проект на наредба.

Едва три измами с пари от еврофондове са били доказани след разследване у нас за периода 2007-2015 г. Това е записано в доклада на АФКОС - дирекцията за защита на финансовите интереси на ЕС - за 2014 г., който бе одобрен преди дни от Министерския съвет.

В същото време са постъпили сигнали за 11 706 нередности. Огромната част от тях са за Програмата за развитие на селските райони.

В доклада е записано още, че за пет години у нас са осъдени 791 души, но няма данни за ефективни присъди. Около 70% от нередностите са свързани с провеждането на обществените поръчки.

На второ място по брой са неоправданите разходи. 2/3 от нарушенията по земеделски фондове пък са свързани с неправилно получени суми.

Институциите ще приемат и анонимни сигнали за злоупотреби с пари от еврофондове. Това предвижда наредба, с която се създава регистър за проверяваните нередности. Документът е качен за обществено обсъждане на сайта на МВР.

В него е записано, че сигналите ще се пращат до ръководителите на управляващите оперативните програми, както и до началника на фонд "Земеделие".

"Сигналите за нередности могат да бъдат устни или писмени. Сигнали могат да се подават и анонимно. Служителят, приел устен сигнал, го документира и регистрира в деловодната система на съответната администрация", е записано в наредбата.

Срокът за първоначална проверка е три месеца, като след това служителят, който се занимава с нея, трябва да даде първа писмена оценка.

Сигналите се пращат директно до МВР и прокуратурата, когато има съмнения, че самите ръководители на програмите вършат нередности.

На снимката: Проект за построяване на ферми за патици и пуйки в землището на село Живково, близо до Ихтиман. Проверка на ДФ "Земеделие" потвърди разкрития на Биволъ, че патичарниците са недовършени и в тях няма патици.

20:02ч. 05.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.