:

Здравното министерство с готов проект за данък вредни храни

 Здравното министерство с готов проект за данък вредни храни

Министерството на здравеопазването е готово с проект за данък върху вредните храни. Документът ще бъде представен до дни от министъра на здравеопазването Петър Москов, съобщи в. "24 часа".

 

 

Ще бъдат засегнати четири вида храни и напитки - с добавена захар, с над 10 грама сол на килограм, съдържащи трансмазнини, кофеинсъдържащи. Изключение се прави за сирената, защото се приема, че при тях ползата е по-голяма от вредата от многото сол, пише вестникът.

На прицел са храни с висока “енергийна плътност”, постигната с добавяне на захар и трансмазнини. Няма да има допълнителен акциз върху пакетираната захар, сол или трансмастни киселини, както и върху кафето.

В проекта е заложена такса от 1,51 лв. за килограм храна със съдържание на сол над допустимите норми. Това прави 15 стотинки върху 100 грама чипс, например. При безалкохолните напитки, които излизат отзаложените референтни стойности за здравасловен продукт, таксата, ще бъде 81 ст./литър, пише "24 часа".

Отбелязва се, че ще се облагат храните, които съдържат т.нар. трансмазнини, включително и т.нар. частично хидрогенирани. Това са практически всички форми на маргарин. Но не се засяга натуралното палмово масло, което се използва за заместител на млечните мазнини.

Прогнозните очаквания са, че от данъка в бюджета ще влизат около 170 млн. лв. годишно. Предлага се поне 50% от приходите да отиват за профилактика на заболяванията, свързани с наднорменото тегло и прекомерната употреба на сол - метаболитен синдром, високо кръвно налягане, диабет, инфаркт, инсулт, рак на дебелото черво. Останалата част от парите трябва да подкрепят бюджета на здравната каса.

 

Подробности на http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5047378

 

 

 

22:15ч. 14.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.