През седмицата:

Зелената салата поскъпна, по-евтини са ягодите и доматите

Зелената салата поскъпна, по-евтини са ягодите и доматите

Цените на хранителните стоки на едро с минимални промени.

Индексът на тържищните цени, който отразява цените на хранителните стоки на едро, се повиши тази седмица с 0,2% до 1,376 пункта, съобщава Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, цитирана от bloombergtv.

Оранжерийните домати поевтиняват през тази седмица с 6,8% и се търгуват по 2,20 лв/кг. Цената на доматите от внос се понижава с 0,6% до 1,55 лв/кг. Краставиците от внос се продават по средно 1,28 лв/кг, а българските оранжерийни краставици - по 1,75 лв/кг. Зелето се търгува по 0,64 лв/кг.

Цената на пресните картофи се понижава с 15,7% до 1,18 лв/кг на едро. Картофите от внос се продават по 0,73 лв/кг. Зелената салата поскъпва с 11,1% и се търгува по 0,50 лева за брой средно. Репичките поскъпват с две стотинки до 0,48 лева за връзка.

Ябълките се търгуват по 1,18 лв/кг, цената на лимоните се повишава с 15,9% до 2,62 лв/кг. Вносните ягоди поевтиняват през тази седмица с 5,8% до 2,75 лв/кг, а местните - по 2,50 лв/кг.

Кравето сирене се продава средно по 5,26 лв/кг, а кашкавалът тип “Витоша“ - по 9,62 лв/кг.

Олиото поевтинява с 0,5% и се търгува по 2,04 лв/л.

Цената на каймата пада с две стотинки до 4,61 лв/кг. Пилешкото замразено месо се търгува по 3,75 лв/кг на едро.

Захарта се купува по 1,41 лв/кг, цената на брашното, тип “500“, се задържа средно 0,84 лв/кг.

Зрелият фасул се купува средно по 2,83 лв/кг.

Яйцата се продават 0,16 лева за брой на едро.

Какви плодове и зеленчуци ще ядем и на каква цена?

Тази година ще ядем предимно вносни зеленчуци, алармират фермерите в цялата страна, съобщи Нова телевизия.

Проливните дъждове и градушките от последните седмици оказаха неблагоприятно влияние върху продукцията на земеделските стопани в цяла България. Лошото време унищожи реколтите както на овощарите, така и на зеленчукопроизводителите. 

В Кюстендилско сезонът на черешите е пред провал, а производителите пред фалит. Над 80% от дръвчета са измръзнали. От Института по земеделие в Кюстендил са притеснени. Черешовата градина на България е напълно попарена от студа.

Неизменно лошата реколта рязко покачи цената на плодовете. В момента килограм череши се търгува между 4 и 8 лева. Висока ще бъде и цената на едро, след като започне изкупната кампания в района.

В Пловдивско и Пазарджишко проливните дъждове забавиха сеитбата на домати и краставици на открито. Затова българските зеленчуци ще се появят на пазара едва в средата на лятото. Реколтата обаче ще е поне три пъти по-малка.

Дефицитът на българска стока се покрива на пазара от внос със съмнително качество, твърдят родните производители. Като компенсация за загубите тази година зеленчукопроизводителите ще получат със 70 % по-високи субсидии за декар обработваема площ.

15:56ч. 15.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.