Как да подготвим стопанството за зимата:

Зеленчуковата градина трябва да се почисти и натори

Зеленчуковата градина трябва да се почисти и натори

 

Внезапното застудяване налага да се ускори зазимяването на градината. За да успеете да се справите в създалата се ситуация, се налага да степенувате задачите по важност.

Кое не търпи отлагане? На първо място, торенето с троен суперфосфат и калиев сулфат. Причината да се бърза е, че  фосорът и калият се разтварят трудно и започват да действат 6 месеца след внасянето им. Така през май, когато се разсаждат доматите и пиперът, земята ще бъде богата на хранителни вещества. Изкуственият тор се разпръсква равномерно с ръка, все едно сеете зърно.

След това е задължително да прекопаете с права лопата или с фреза. И запомнете – не винаги се копае на дълбочина 1 лопата. Леките и богати на хумус почви се обръщат  дълбоко, а бедните – плитко, като най-важно е да почиствате корените на плевелите старателно. Това ще ви спести много ядове през пролетта.

Не отлагайте повече и торенето на овошките, тъй като и при тях е нужно време, за да  се разтвори минералният тор. При торене на овошките суперфосфатът и калиевият сулфат се смесват в съотношение две към едно, но може и поравно.

Важно е точно да определите дозата – за овошните дръвчета до 5 г. се препоръчват около 300 грама, а за възрастните дръвчета дозата е почти двойна. Най-напред  дървото се окопава в кръг. Оформя се широка чаша, по ръба на която гранулите се разпръскват равномерно. Не бива да се изсипват на едно място, защото после се спичат. Задължително се покриват с почва.

Ако имате време, варосайте фиданките с варно мляко. То ще ги защити от развитието на гъбни болести и гризачи. В разтвора може да се прибави малко от препарата шампион или син камък. Белия цвят на варта има и друго действие – тя отразява слънчевите лъчи и не позволява на овошките да „пукнат“ при първото затопляне. Варосва се само стеблото. От престараване някои минават с четка и клоните, което не е добре за дръвчето. Ябълките и крушите трябва да бъдат изпръскани с карбамид. С препарата се обработва и почвата, тъй като там се крият някои вредители. С карбамид не се пръскат сините сливи, кайсиите и прасковите.

20:36ч. 20.11.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.