Прогноза:

Зеленчуковите консерви ще поскъпнат с около 10%

Зеленчуковите консерви ще поскъпнат с около 10%

Около 10% по-скъпи ще бъдат зеленчуковите консерви тази години, прогнозира Коста Цветков, собственик на софийската консервна фабрика ПИК, известен като „майсторът на тарикатските консерви“.

Реколтата от червени чушки е богата, но в края на септември цените им се движеха от 60 до 80 ст. за кг на едро. Доматите вървяха тогава от 45  до 80 ст. и предлагането беше ограничено. В Пловдивско и Пазарджишко реколтата беше добра, но там се работи по договори с предприятието за производство на доматено пюре „Томатоярд“. Количествата, които се предлагат свободно, са ограничени. Българските чушки пък са нетрайни и трябва спешно да се преработват, оплака се Цветков.

Най-силно влияние върху цените обаче ще окаже захарта, която поскъпна с около 22% спрямо същия месец на миналата година, а от началото на т. г. повишението е с 11%.  В момента се продава на едро по 1,50 лв. за кг срещу около 1,30 лв. за кг в началото на годината.

По-скъп е и оцетът, защото евтините ментета не могат да се използват.

Сладката родно производство също ще бъдат в ограничени количества, защото вишни и череши нямаше заради сланите.

Коста Цветков обаче предлага няколко изпитани рецепти  за читателите на AgroLife:

Камби с  мед

Купувате камби, които се измиват и изчистват от семките. Във всяка слагате лъжичка сол, захар, оцет, мед, олио, 1 скилидка чесън, целина и копър. След това камбите се запичат за кратко във фурната, за да омекнат. Когато станат готови, се изваждат, оставят се малко да изстинат и започвате да ги редите плътно в буркан. Притискате така че сосът от маринатата да излезе отгоре. Стерилизирате 5 минути, за да се затворят капачките.

 

Карфиол в зехтин и копър

Измитият и начупен на розички карфиол се бланшира в смес от вода, оцет, захар и зехтин за няколко минути. След това карфиолът се реди в бидонче, като се прибавят копър и чесън. Зеленчукът се притиска плътно, за да излезе саламурата отгоре. Когато престои, се долива саламура, може да добавите и малко сол. В тази туршия може да сложите аспирин, който ще я запази по-дълго. Дозата е на един голям буркан 3-4 хапчета.

08:46ч. 17.10.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.