:

Зелето - по-скъпо от миналата година

Зелето - по-скъпо от миналата година

Реколтата от зеле тази година е по-добра от миналогодишната, но очакванията, че „рошавият“ зеленчук ще се продава на същите цени, не се оправдаха. В момента зелето в Петърч, където годишно се гледат около 500 тона от най-хубавите сортове, се продава по около 60-70 ст. за кг, докато през ноември м.г. цената бе около 50 ст. На Женския пазар в столицата предлагането е малко, затова цените са още по-високи – 80 ст./кг. Така зеленчукът за бидон от 100 литра ще ви струва 50-60 лв.

Тези, които са решили да слагат кисело зеле, повече не трябва да отлагат, защото няма да втаса за Коледа.

Най-подходящи за тази цел са сортовете „Балкан“ и „Кьосе“, защото са крехки и сочни, обясняват производителите. Ще ги познаете по белия цвят и по тънките листа, които могат да се навият на руло като хартия. В големите търговски вериги продават и по-евтино зеле. То е от модерните холандски сортове – „Чиърс“ и най-новият „Букурещ“, които отговаря на всички изисквания на съвременния свят.  Тези хибриди издържат на болести, което позволява да се пръска по-малко, устойчиви са на суша, а в магазините са трайни и може да се съхраняват по-дълго, но за жалост, не са крехки и не стават за сарми като прочутия „Балкан“.

Ето още няколко тайни за хубава туршия – на дъното на бидона задължително сложете няколко кочана царевица, които да държат зелките здрави, няколко ябълки за аромат и една червена зелка за цвят на чорбата.

Хрянът също е естествен стабилизатор на зелевия сок.

10:06ч. 11.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.