Зам.-министър Свилен Костов:

Земеделието се развива от потреблението, а не със субсидии

Земеделието се развива от потреблението, а не със субсидии

През последните години основно производството на суровини бележи сериозно развитие.

Истинският бизнес се развива от потреблението, не се развива със субсидии, с изкуствени стимули, заяви в интервю за БТА заместник-министърът на земеделието Свилен Костов.

На бизнеса му трябва потребление и затова е необходимо да се скъсят веригите на доставки, да се избегнат изкуствените надувания на цените. Така че в крайна сметка в България ще остава добавената стойност от нашето производство - не да внасяме суровини или готови продукти, а да изнасяме суровини, което често се приема като негатив на нашето земеделие, допълни Костов. 

"Ние искаме да задържим производството в България, да консумираме българско и да стимулираме потребителите в магазина. Ако пише произведено в България - да си избираме този продукт, защото искаме нашите производители да се развиват", посочи той.

Попитан кои от българските земеделски производители в момента са най-конкурентни на пазара заместник-министърът посочи, че е факт, че през последните години основно производството на суровини бележи сериозно развитие. Говоря основно за зърнопроизводството и производството на технически култури, уточни той. 

От друга страна България има невероятна възможност и дадености за отглеждане по естествен начин - не оранжерийно - на плодове и зеленчуци, за екологично отглеждане на крави за мляко и говеда за месо, каза още Костов. Трябва да се възползваме от тези дадености и като българи да защитаваме българското, допълни той. 

"Това ще ни запази, ще ни отличи и ще даде възможност тези производители, стъпвайки на краката си, да регистрират запазена българска марка и да се опитат да излязат на световния пазар, което е амбицията за успешното развитие на сектора, коментира заместник-министър Свилен Костов.

23:23ч. 20.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.