:

МЗХ ще забави значително евтините кредити по селската програма

МЗХ ще забави значително евтините кредити по селската програма

Министерство на земеделието бави старта на схеми за т.нар. „финансов инженеринг” – предоставяне на евтини кредити и гаранции по фермерски проекти, реализирани по новата Програма за развитие на селските райони.

Днес в Гранитната зала на Министерски съвет бе представен т.нар. Фонд на фондовете, който ще управлява тези схеми по всички европрограми. Оказа се, че в него са заделени 777 млн. евро, но само за проекти по оперативните програми – „Региони в растеж”, „Околна среда”, „Конкурентоспосбност” и „Развитие на човешките ресурси”.

На директен въпрос какви са средствата за финансов инженеринг до 2020 г. по Програмата за развитие на селските райони, финансовият зам.-министър Карина Караиванова посочи, че все още няма данни.

„Предстои Министерство на земеделието първо да направи предварителна оценка по програмата от какви инструменти имат нужда бенефициентите. След това ще стане ясно какви финансови инструменти ще се ползват и през кои търговски банки ще се реализират”, добави Караиванова.

През изтичащия програмен период 2007- 2013 г. Министерство на земеделието прилагаше гаранционна схема за финансов инженеринг през Българската банка за развитие. Карина Караиванова специално уточни, че мястото на ББР за новия програмен период не е гарантирано и трезорите ще се изберат на конкурентен принцип.

Въпросната схема стартира след като в края на 2011 г. над 100 млн. евро от селската програма бяха прехвърлени към Гаранционен фонд за фермерски кредити. От тях бяха усвоени едва 10 на сто.  

Оказа се също така, че четирите оперативни програми , по които ще тръгнат тези 777 млн. евро отдавна са направили предварителните оценки и се очаква през януари догодина управляващите им органи да подпишат договор с Министерство на финансите за старт на прилагането на първите схеми.

От общата сума за ОП „Региони в растеж” са предвидени 253, 8 млн. евро, за ОП „Иновации и конкурентоспособност”- 355 млн. евро, за ОП „Околна среда”-148,4 млн. евро и ОП „Развитие на човешките ресурси”- 20 млн. евро".

Днес бяха обявени и Управителният и Надзорния съвет на т.нар. „Фонд на фондовете” или както е пълното име на дружеството – „Фонд мениджър на финансови инструменти в България” ЕАД.

Управителният съвет ще се състои от трима членове Валери Белчев, Иван Даков и Мартин Дановски.

Надзорният съвет ще е е от седем души. Това са зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, който отговаря за Програмата за развитие на селските райони, зам.-министърът на икономиката Любен Петров – "Конкурентоспособност", шефката на "Околна среда" Яна Георгиева, регионалният зам.-министър Деница Николова – "Региони в растеж", и социалният зам.-министър Зорница Русинова – "Човешки ресурси".

В него влизат още ръководителят на Национален фонд Карина Караиванова като представител на Министерството на финансите и Добринка Михайлова, която е съветник на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев и бивш шеф на агенцията "Одит на средствата от ЕС".

14:10ч. 22.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.