30% от нивите с нов собственик:

Земеделската земя вече струва над 1000 лева за декар

Земеделската земя вече струва над 1000 лева за декар

Цената на земеделската земя е вече над психологическата граница от 1000 лева за декар в районите, известни като "житницата на България", заяви пред БНР Стайко Стайков, председател на Асоциацията на собствениците на земеделски земи. През последните 7-8 тодини около 11 милиона декара, което е близо 30% от земята, са сменили собствениците си, допълни той.

Свободните земеделски площи остават все по-малко и е нормално цената да се покачва, коментира Стайков.

"Когато се появиха инвестиционните дружества, те бяха по-активни на пазара на земя. В момента по места по-активни купувачи са арендаторите, но има и много други хора, които желаят да вложат парите си в земеделска земя. Най-евтина е в Хасковска област, там е и най-разпокъсана площта, което води до по-трудно развиване на земеделието. В по-голямата си част земеделските ниви са разпокъсани, най-вече в южната част на страната ни. На пазара има и цени по стотина лева на декар, но това са необработваеми площи", каза Стайков. 

Асоциацията на собствениците на земеделски земи има намерение, съвместно с производители, да представи, пред Министерството на земеделието, проекти за уедряване на обработваемите площи.

Стайко Стайков добави, че търсенето в момента е на всякакъв вид земя, за предпочитане уедрена, за да се отглеждат и трайни насаждения.

11:02ч. 27.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.