:

Проект - Земеделската техника ще се придвижва само с разрешително

Проект - Земеделската техника ще се придвижва само с разрешително

Земеделската техника ще може да се движи по пътищата само с разрешително. Това гласи Проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 11 от 3.07.2001 г. за движение на извънгабаритни и/или тежки пътни превозни средства. Той е публикуван за обществено обсъждане.

Разрешителното няма да важи за автомагистралите и скоростните пътища, както и пътищата от първи, втори и трети клас.

Сред мотивите се посочва, че с въвеждането на едногодишни разрешителни ще се облекчат  земеделските производители  и ще се стимулира плащането на дължимите пътни такси от потребителите.

Предвид сезонния характер на дейностите, които извършват, както и поради интензивността на земеделската дейност в определени периоди на годината и променливите метеорологични условия, селскостопанските производители, ползващи колесни трактори, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника много трудно могат да направят точен план на работа.

Често се налага първоначалните им работни планове за деня да претърпят промени, а това означава и промяна на маршрута на вече издадено разрешително.

Предвижда се при издаването на едногодишни разрешителни, селскостопанската и земеделска техника при габаритни размери с широчина от 3,50 м до 4,50 м да бъде придружавана от един съпровождащ автомобил, при движение на не повече от два колесни трактора, тракторни ремаркета и друга колесна самоходна техника за земеделското стопанство.

Същевременно се забранява тяхното движение  в периода от 1 май до 31 октомври от 23:00 ч. до 04:00 ч. на следващия ден и през тъмната част на денонощието в периода от 1 ноември до 30 април включително. При неспазване на въведените нови изисквания в наредбата на водача ще бъде съставен акт за административно нарушение.

Проектът се улеснява от това, че  заявяването на услугите ще може да бъде осъществявано по електронен път.

В момента колесните трактори, тракторните ремаркета и друга самоходна техника могат да се движат по изключение по пътищата, отворени за обществено ползване. Все още те не заплащат винетна такса. С едногодишните разрешителни обаче ще трябва да се заплаща за движение по пътищата от 1 януари до 31 декември.

Проектът и мотивите към него могат да се видят на официалния сайт на Агенция "Пътна инфраструктура"  ТУК

 

 

 

22:01ч. 30.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.