:

От 1 август - Земеделските училища отиват към общините заедно със земята си

От 1 август - Земеделските училища отиват към общините заедно със земята си

Ще се полагат съответните плащания на единица площ върху земеделските територии, върху които се обучават учениците.

„Земеделските училища, заедно с предоставената им собственост, ще се прехвърлят към общините, без да се извади нито 1 декар земя, без да се отнеме нито една сграда и нито една машина“.

Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов по време на конференция на тема „Ролята на професионалните гимназии по селско стопанство за модерното и проспериращо развитие на стопанския сектор”.

Процесът трябва да завърши на 1 август т.г. Ще се полагат съответните плащания на единица площ върху земеделските територии, върху които се обучават учениците.

„Всички делегирани бюджети, които досега преминаваха транзитно през МЗХ, ще се предоставят на общините и те ще бъдат длъжни да изпълняват тези делегирани бюджети.

В голяма степен общините ще имат възможност да взимат регионални решения, с оглед на оптимизирането, както на училищната мрежа, така и за какви образователни приоритети ще се харчат тези бюджети, особено когато става дума за връзка с бизнеса“, обясни зам.-министър Георги Костов.

Селскостопанските училища имат земи и към тях има определени апетити. Ние ще направим всичко възможно, за да задържим тези земи, заяви и министърът на образованието и науката Тодор Танев.

Той отбеляза, че е необходимо също свързването и оптимизацията на земеделските училища в една мрежа. По думите му тази оптимизация няма да е под диктата на министерството, а ще се осъществява от местния бизнес, учителите и регионалните инспекторати.

Според министър Танев трябва да има професионални кредити, каквито кредити за образование има във висшите училища от 2003 г. Чрез тези професионални кредити учениците от гимназията ще могат да отидат в колеж, а кредитите им ще се признават и за университет - без приемни изпити.

На конференцията председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева призова да се определят защитените училища по селско стопанство и защитените професии в тях.

14:37ч. 08.01.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.