Заради протест:

Земеделското министерство обеща на пчеларите отпускане на държавна помощ „де минимис“

Земеделското министерство обеща на пчеларите отпускане на държавна помощ „де минимис“

Министерството на земеделието, храните и горите ще направи анализ и ще потърси възможности за отпускане на държавна помощ „де минимис“ за пчеларите.

Това стана ясно на среща между зам.-министрите Цветан Димитров и Лозана Василева и представители на браншови организации на производители на мед и пчелни продукти, които излязоха на протест пред министерството.

Според протестиращите пчеларството е единственият бранш, който е лишен от финансова подкрепа от държавата, въпреки че заради тежката зима понесе огромни загуби. Браншът настоява за директни субсидии на брой пчелно семейство и въвеждане на надписи „имитиращ продукт“ върху бурканчета, в които няма истински мед. В момента пазарът е залят с мед менте, който е внос от Китай и Украйна.

Производителите се оплакаха също от намалени добиви и поискаха срокът за преход към биологично пчеларство да бъде удължен от 1 на 3 години.

От МЗХГ обаче обясниха, че по мярка 11 „Биологично производство“ от Програмата за развитие на селските райони нови ангажименти не могат да бъдат поемани.

06:57ч. 01.11.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.