Негативен сценарий:

Земеделците може да загубят субсидии заради Brexit и Германия

Земеделците може да загубят субсидии заради Brexit и Германия

Излизането на Великобритания от Европейкия съюз (т. Нар. Brexit) ще има отрицателни последици върху българското земеделие във финансов, търговски, икономически и политически аспект. Това заяви в интервю за Дарик Радио председателят на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова.

Според изчисленията на интитута в сегашната многогодишна финансова рамка, която се прилага до 2020 г., ще има липса от около 8 млрд. евро за последните две години от програмния период, т.е. през 2018 и 2019 г.

Вноската на Великобритания в ЕС за 2014 г. е 11,342 млрд. евро, а страната е получила от ЕС 6,98 млрд. евро. Германия, която също е донор за ЕС, получава 11 млрд. евро, а внася около 26 млрд. евро, сочи статистиката.

Според Боянова през 2019 г. са предвидени 28 млрд. лв. за земеделие в ЕС, но сумата ще трябва да бъде намалена на 30 млрд. евро.

Ден по-рано в интервю за в. "Нойе Оснабрюкер цайтунг" германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел се обяви за преразглеждане на приоритетите в евробюджета. Според него има дисбаланс, тъй като 40% от средствата отиват за земеделие и много по-малко пари се отпускат за научни изследвания, иновации и образование. Неговото мнение е, че това трябва да се промени.

 

16:02ч. 03.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.