:

Земеделци искат лого за "свежи" плодове и зеленчуци

Земеделци искат лого за

Мамят с надписи "чисти" и "еко" продукти, представяйки ги за "био". Министерство на земеделието започва писането на наредба за директна продажба от фермата на продукти от преработени плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците, които са на пазара до 24 часа след брането им, да бъдат закичени с лого за "свежи" плодове и зеленчуци на фермерските пазари. Това предложи Слави Трифон, шеф на Съюза на градинарите в България.

"Освен че потребителят ще се ориентира, че подобни продукти са първо качество, с най-много витамини, то той ще може да бъде сигурен, че задължително купува български продукти, доставени от градините до 24 часа. Само така ще се пресече негативната тенденция вносният зарзават да е в пъти над българския на пазара. В момента 85% от плодовете и зеленчуците на българския пазар са вносни", аргументира се Трифонов. 

Производителите на плодове и зеленчуци посочиха пред зам.-министърът на земеделието Васил Грудев и друга законова празнина. Оказва се, че няма наредба, която да регламентира директната продажба от фермата на преработени плодове и зеленчуци, например в лютеница и сладка. "Ще стартираме дискусия за създаване на подобна наредба, досега усилията на министерство на земеделието и храните бяха насочени предимно към директните доставки от животински произход", добави Грудев. 

Биопроизводителят на боб Стоян Симеонов посочи, че трябва да се пресече и порочната практика на продуктите да пише "чисти", "еко", "От балкана". По думите му това са трикове, с които прекупвачи мамят производителите. Истинските био продукти носят логото био, което е под формата на зелен лист, очертан със звездите от флага на Европейския съюз. Те се отглеждат в земя без пестициди, а очистването на почвата е доказано след две години покриване на критериите. 

12:41ч. 11.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.