Съвет на специалиста:

Зимата не е подходяща за пръскане и резитба на овошки

Зимата не е подходяща за пръскане и резитба на овошки

Пръскането на прасковите със син камък срещу къдравост трябва вече да е приключило. Затова ако не сте успели с тази задача, може да я свършите напролет – преди да се налеят пъпките, съветва проф. Аргир Живондов от Института по овощарство в Пловдив.

Сега не е време и за резитби, тъй като времето е вече студено и дръвчетата може да измръзнат. Това се прави задължително напролет. Най-напред се премахват много силно разклонените едногодишни клонки, тъй като предивременните не се използват за плододаване. След това се определят силните смесени клонки, които ще носят плодовете. Те имат ярко червен цвят на кората, лесно се огъват и почти по цялата дължина са покрити с плодни пъпки. Дълги са от 40 до 80 см. Най-добре е те да израстват непосредствено от скелетната част на дървото, но може и от основата на двегодишна обрастваща дървесина. Останалите едногодишни се отстраняват, а там, където има нужда от попълване с клонки, се реже на две пъпки.

В момента може да се правят резитби само на ябълките и крушите. Основните операции през зимата са съкращаването и просветляването. При съкращаването се премахва връхните части на клоните. Колкото по-силно е съкращаването, толкова по-силен е растежът в съкратената част.

При прореждането се премахват изцяло излишните клончета, клонки и техните разклонения, с което се посипа по-добро огряване на всички части на короната и се подобряват условията за фотосинтеза.

12:41ч. 11.12.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.