Анализ:

Иде ли краят на спекулативното поскъпване на земята?

Иде ли краят на спекулативното поскъпване на земята?

"Пазарът на земеделска земя е около връхната си точка и времената на спекулативен интерес приключиха." Това твърди Фондация "Интели Агро" в анализ за пазара на земеделската земя и доходността от нея.

Според анализаторите има видимо охлаждане след бурния ръст на цените в първите години след приемането на България в Европейския съюз.

"В очакваното „разместване на пластовете“ основни играчи ще бъдат тези, които знаят какво правят със земята – отговорните земеделци, сериозни нови инвеститори, а случайните играчи в голяма степен ще изчезнат, или ще зарият глави в пясъка в очакване на по-добри дни", посочват от "Интели Агро".

Без да се казва в прав текст, анализаторите намекват, че собствениците на ниви не могат да очакват голямо повишение на цените.

"За инвеститора в земеделска земя, чиято основна цел е постигането на определена норма на възвръщаемост, доходността има решаващо значение. Разминаването между цената на земята и рентата води до трайно намаляване на рентната доходност на новите инвестиции – с една трета за последните пет години.  Респективно, периодът на изплащане на покупката на  земеделска земя с рента става все по-дълъг. Средният показател за страната вече е над 17 години, при близо 12 години през 2010 г. Показателят варира силно между отделните области в страната като в Стара Загора, Видин, Сливен и Ямбол са необходими над 20 години, за да се изплати с рента вложението в нива", посочват анализаторите.

Текстът е подплатен и с официални данни от Националния статистически институт (НСИ) за стойността на земята и рентните плащания до 2015 г. Тези данни обаче са силно занижени и са значително под реалните стойности към днешна дата, по преки наблюдения от екипа на AgroLife. Така напремир за Добруджа от НСИ е посочена средна цена от 1400 лв./дка за 2015 г. В края на миналата година обаче собствениците в региона на Добрич търсеха цени от порядъка на 2000 лв./дка, а към настощия момент оферират 2100-2200 лева. При средна реална рента от 80 лева на декар в Добричко за 2015 г., това праща подобни претенции отвъд границите на абсурда, тъй като в този случай рентната доходност отива на 25 години и повече. В случая се надхвърля дори балона на жилищния пазар, надуван до 2009 г.

От "Интели Агро" припомнят, че размерът на субсидиите за площ е достигнал тавана си. Цените на зърнените култури са на най-ниските си нива в последните години. Крайният извод:

"Фундаменталните фактори показват, че една част от поскъпването на земеделската земя през предходните години е формирана в следствие на спекулативен интерес. Поскъпване породено от нагласите за бъдещо поскъпване. В подобни случаи историята недвусмислено е показвала уязвимостта на пазарните очаквания", завършва анализът на "Интели Агро".

 

Целият анализ на "Интели Агро" виж тук

14:31ч. 03.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.