Съвет на специалиста:

Избирайте фиданка с „брадати“ корени

Избирайте фиданка с „брадати“ корени

В България традиционно овошките се садят през ноември, защото листата на младите дръвчета са вече опадали, почвата е влажна, а времето – все още топло. Това е най-подходящото време за създаване на нови насаждения с праскови, кайсии и бадеми,тъй като те се развиват рано напролет. Ето няколко важни правила за добро прихващане на растенията.

На първо място, корените не бива да се режат, съветва доц. Серафим Серафимов. От тях трябва да се почистват само повредените върхове или загнилите. Дори да са много големи, не ги съкращавайте, по-добре  направите по-голяма дупка и ги разположете свободно.

Избирайте дръвчета с фиброзна коренова система. Това означава скелетните корени да не бъдат голи, а покрити с власинки. Те помагат за по-лесното прихващане на растението.Кората на овошката трябва да е свежа и гладка на пипане.

Засаждайте като разполагате мястото на пререза на подложката на юг, задължително присадката трябва да е от север.

И задължително при засаждането – забийте здрав кол, защото вятърът обича да навежда младите фиданки.

При засаждането на дръвчетата е нужно поливане – 20-30 литра на всяка фиданка за доброто й прихващане.

Всички предивременни клончета се премахват на височина до 80 см, от 1 метър до 1,20 м оставяте 4-5 клончета, които се изрязват на две пъпки. От тях ще тръгнат скелетните клони на дървото.

И накрая! Купете "мрежи-ръкавели" за борба със зайците. Те се превръщат в мрежеста изолация и предпазват дръвчетата от зайците, които обичат да нападат кората им, когато паднат снеговете.

09:53ч. 27.11.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.