Красиви цветове:

Известни са около 200 сорта японски вишни

Известни са около 200 сорта японски вишни

Около 2500 евро трябва да платят най-запалените ценители на красотата за екскурзия до Япония с български туроператор за празника на цъфналите вишни – сакура. Цветната фиеста трае твърде кратко – седмица, най-много десет дни в зависимост от времето, но казват, че удоволствието си заслужава.

Около 200 сорта са познати от това прекрасно растение, което се е превърнало в символ на Страната на изгряващото слънце. Някои от тях имат малки плодове, други не връзват. Обичайно празникът започва от Окинава, където е по-топло, а по-късно розовата магия превзема и Токио.

Обичаят да се празнува разцъфтяването на сакурата води началото си от древността. Първоначално тържествата са били свързани с разцъфването на прасковите, но от 8-и век фаворит е сакурата, която и до днес през април преобразява страната. По време на дългоочаквания цъфтеж, японците говорят повече за вишните, отколкото за бизнес. А когато всичко порозовее, започват фестивалите „ханами” – тогава в парковете и градините се постилат рогозки или пластмасови черджета, изваждат се бутилки саке, бира и много ядене и всички заедно празнуват.

Сакурата вирее и у нас, може да я видите в паркове и частни градини. Растението не е капризно, засажда се като всяко друго дърво, но почвата около него трябва да е добре наторена, а в началото и леко киселинна. За да се развива добре, се нуждае от много слънце и вода. Ако все пак сте се убедили, че си заслужава да опитате не с една, а с няколко декоративни вишни, разстоянието между тях трябва да е поне 3 метра. Задължително е също така периодически да се преглеждат клончетата и листата за болести и вредители, а ако откриете такива, отрежете болното място и дезинфекцирайте градинската ножица със спирт – да не заразите и останалите клонки. 

В разсадниците у нас се предлагат три сорта - японска вишна сорт "Канзан", която е с изправена корона и достига височина около 7-10 метра. Цветовете й са наситено розови, кичести и обилно отрупват клоните. Другият сорт - "Кику-Шидаре-Сакура", е „плачещ“, с по-бледорозови цветове. Цъфти обилно и е изключително нежна и красива форма. Това е сравнително малко дръвче, достига височина около 4-6 метра. 

Японската вишна сорт "Аманогава" е с най-бледорозови почти бели цветове. Тя също е сравнително ниско дърво с височина около 4 до 8 метра, но има по-тясна корона.

09:05ч. 15.04.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.