:

До 30 юни 2017 - Извънредно подпомагане за плодове и зеленчуци

До 30 юни 2017 - Извънредно подпомагане за плодове и зеленчуци

МЗХ публикува проект на Наредба във връзка с удължаване на руското ембарго за внос на стоки от ЕС.

Във връзка с удължаването с още една година на периода на действие на руската забрана за внос на някои селскостопански продукти, в това число на плодове и зеленчуци, се определят допълнителни временни извънредни мерки за подпомагане на производителите на някои видове плодове и зеленчуци.

Публикуван е проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2014 г. за условията и реда за прилагане на временни извънредни мерки за подпомагане на пазара в сектора на зленечуците и плодовете. Тя е свързана с продължаващото руско ембарго за внос на стоки от Европейския съюз.

На подпомагане ще подлежат производителите на домати, моркови,пипер, краставици, ябълки, круши, сливи, десертно грозде, киви, портокали, клементини, мандарини, лимони зеле, карфиол, гъби и меки плодове.

По настояване на България и в резултат на последователно отстояваната от страната позиция, към този списък са добавени и черешите с CN код 0809 29 00.

При изтегляне от пазара, когато черешите бъдат предоставени на благотворителни организации или фондации, училища, детски градини, детски лагери, лечебни заведения, старчески домове или места за лишаване от свобода, производителите ще получат компенсация за продукцията в размер на 48.14 евро на 100 кг и за транспортните разходи.

Ако черешите бъдат изтеглени от пазара и се предоставят за храна за животни, компенсацията ще бъде в размер на 16.045 евро на 100 кг., а ако бъдат унищожени на полето ще бъде в размер на 14.44 евро на 100 кг.

Производителите на зеленчуци и плодове могат да кандидатстват за подпомагане чрез допълнително прилагане на мярката за изтегляне от пазара за безвъзмездно предоставяне на зеленчуците и плодовете в срок до 30 юни 2017 г.

Може да изтеглите проекта на Наредбата от официалния сайт на МЗХ - рубрика Проекти на наредби

 

07:49ч. 08.07.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.