Борба с вредители:

Изгонете листните въшки с коктейл от мащерка, мента, карамфил и розмарин

Изгонете листните въшки с коктейл от мащерка, мента, карамфил и розмарин

Листните въшки безспорно са сериозен проблем за всички любители на градинарството. Независимо дали са пренесени от вятъра или са прелетели от друго цвете, тези нежелани гости могат да атакуват както стайните ни растения, така и онези, които са навън.

Как става това? Накратко процесът е следният: Листните въшки снасят яйцата си върху растенията. Когато яйцата се излюпят, новото поколение съзрява в рамките на около 10 дни и също се възпроизвежда. От всяка листна въшка могат да се излюпят до 80 малки седмично. Но хубавото е, че тези насекоми са изключително уязвими. А ето и няколко различни метода за това как да изгоните вредителите.  

Често за борба с листните въшки се използват химически препарати. Те убиват насекомите и задушават яйцата им още преди излюпването, но е необходимо усърдно прилагане. Съответно в магазинната мрежа се предлагат достатъчно много инсектициди, които можем да използваме за целта.

Все повече хора обаче се стремят да избегнат химическите препарати при третиране на растенията. И за щастие, има достатъчно алтернативни начини за справяне с проблема.

Един от тях е просто да прогоните вредителите от растението, без да ги убивате. Причината е, че листните въшки са в дъното на хранителната верига – осите, божите кравички, паяците и дори колибритата се хранят с тях. Ето защо, ако успеете само да ги изтласкате на земята, това може да реши проблема.

За целта може да използвате естествени миризми – например с билков коктейл. Необходими са масло от мащерка, мента, карамфил и розмарин – достатъчни са по 4-5 капки от всяко от тях. Приготвената смес се добавя в бутилка с вода. Получената течност трябва добре да се разбърка и след това растенията се пръскат с нея. Сместа е достатъчно мощна, за да убие както листните въшки по растенията, така и техните яйца и ларви. Този метод е напълно подходящ както за растенията навън, така и за тези у дома.

Друг подобен естествен репелент е масло от дървото ним. Снабдяването с него обаче е малко по-трудно. Но има и още по-лесен начин да прогоните нежеланите насекоми – само с вода. Силната водна струя изтласква листните въшки от растенията. А на земята те са лесна плячка за бръмбари, паяци и др. В много редки случаи обаче вредителите успяват да се върнат обратно на растението.

Остава и класиката – да се напръскат заразените листа със сапунена вода или спирт. Това води до изсушаване и смърт на листните въшки. При този вариант обаче остава рискът да засегнете и здравите листа.

Благовеста МАРИНОВА

 

12:37ч. 08.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.