Прогноза:

Изкупните цени на зърното ще стартират от ниски нива

Изкупните цени на зърното ще стартират от ниски нива

Експерти очакват добра реколта за пшеницата и ечемика, очакваните цени са едни от най-ниските за последните 7 години.

Това предвиждат експертите от Института за аграрна икономика в бюлетина на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА) към Института, цитиран и от Инвестор.бг.

Изкупните цени на пшеницата от новата реколта ще стартират на едни от най-ниските нива, наблюдавани за последните 7 години. Нивата на цените се предвижда да бъдат близки до тези през 2009/10 година.

От началото на годината цените на всички зърнени култури намаляват, като през април 2016 г. цената на хлебна пшеница на място се е движела в рамките на 264 лв/т. Много е вероятно изкупните цени за пшеница на място от новата реколта да започнат на нива от около 245 лв/т, очакват икономистите.

По-високи очаквания за цената има при слънчогледа, където цената да се задържи на нивата от 2015/16 година.

Въпреки очакванията за по-слабо предлагане на слънчогледово семе през новата пазарна година силата на търсенето ще определи докъде може да стигне възхода на цената.

Що се отнася до моментното състояние на сектора в България, то анализаторите очакват добра реколта за пшеницата и ечемика.

Добивите за новата 2016/17 г. се очаква да бъдат не по-ниски от 4,25 т/ха при пшеницата и 4 т/ха за ечемика.

При рапицата се очакват добиви от около 2,43 т/ха, което също нарежда това производство до едни от най-високите нива, регистрирани през последните 5 години.

С оглед на засетите площи с есенни култури и високите очаквания за добива, производството на пшеница в страната ще надвиши 4,9 млн. т, при ечемика се очаква реколта от над 760 хил. т, а при рапицата над 370 хил. т.

По света

Последните предвиждания за глобалното предлагане на пшеница на земеделското министерство в САЩ (USDA) са за повишение с 2% в сравнение с пазарната 2015/16.

Производството на пшеница се очаква да достигне до 727 млн. т., като рекордно производство се очаква да има в ЕС, Русия и Украйна.

Очаква се добрата реколта да повиши световните запаси до 257,3 млн. т.

10:32ч. 04.06.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.