:

Изнасяме 12 000 тона билки

Изнасяме 12 000 тона билки

Първа в Европа и четвърта в света, България изнася годишно над 12 000 т билки.

Най-голям дял в износа има липовият цвят, следват плодовете на кориандъра и шипката, листи мента, маточина и коприва, лайка, глог и къпина, съобщи БГНЕС.

В света само Китай, Индия и Мексико имат повече лечебни растения от нас. На територията на България растат 4012 висши растения, 19% от тях- около 790, имат лечебни свойства.

При ефективно насочени усилия и обмислена политика, с производството на билки могат да се прехранват една трета от населението.

В продължение на два дни Аграрният университет в Пловдив бе домакин на изложение "200 билки- 2 000 000 работни места", кръгла маса, приемна за земеделци, прожекции на филми и научна сесия с редица доклади по темата.

Всичко това беше в рамките на Панаира на българските билки, осъществен по проект "Популяризиране на устойчиво ползване на билките в България" на фондация "Информация и природозащита", съфинансиран от Европейската комисия чрез програма Life +.

Панаирът на билките е форумът, на който и незапознати могат да научат нещо полезно или да открият лечебното за тях растение, до него в проекта са проведени обучения за общински еколози, билкопроизводители и предприемачи, които обучават берачи, създадена е база данни с информация и фотоси на лечебните растения, проучени са и народните традиции и обичаи, свързани с билките, защото нерядко точно те носят най- полезните данни за някое растение.

В изложението участват около 20 фирми, чийто предмет на дейност е свързан с билките. Тук могат да се открият както традиционни, така и нови по предназначения форми - чай, еликсири, масла, мехлеми, хранителни добавки.

Вижда се и с просто око, че българските производители, които вече са се утвърдили на пазара, търсят уникалното и в представянето на растенията и техните форми- те се предлагат и в опаковки, които впечатляват.

Сред изложителите е и фирма " Петър Димков и КО". Името на легендарния български лечител говори много, книгите с неговите рецепти бяха хит преди двайсетина години, но и днес мнозина търсят спасение от болести в тях. А всеки, който е опитвал да се лекува с тях е наясно, че приготвянето им е цяла наука.

Днес на пазара се предлагат седем продукта по рецепти на Петър Димков, доказано произведени точно по неговите рецепти. Правата за тях са предоставени от внука на лечителя д-р Петър Димков, а добавките са минали през всички разрешителни режими.

Управителката на фирмата Филип Филипова разказва, че са произведени продукти за седем от най- честите оплаквания - проблеми в стомаха, бъбреците, стрес, имунна система, черен дроб, наднормено тегло, повишен холестерол. Суровина за всички тях, както може да се очаква, са само българските билки.

09:16ч. 09.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.