:

Изненада! Канадска компания използва пчели да доставят пестициди

Изненада! Канадска компания използва пчели да доставят пестициди

Компания от Ванкувър е започнала да използва земни пчели за доставка на малки количества естествени пестициди и полезни гъбички, при опрашването на посевите, съобщава Gizmag.

Нискотехнологичната система е както високоефективна, така и природосъобразна. Тя се монтира в комерсиалните кошери за земни пчели. Когато пчелите излизат от кошера си, преминават през съд, поръсен с прахообразен органичен пестицид, който се полепва по телата и крачката им.

Нищо неподозиращите насекоми отлитат, за да се заемат с присъщата им работа - да опрашват цъфнали ябълкови овошки, ягодови насаждния, канола и други култури. Докато опрашват цветовете земните пчели оставят малки количества пестицид от телата си на възможно най-подходящото място - вътре в цвета.

Пренасяният от трудолюбивите насекоми прах съдържа органични вещества, които контролират развитието на насаженията, както и полезни гъбички и бактерии. Сред тях е и вид гъбичка, която е изключително ефективна при контрола на редица заболявания, причинени от гъбични патогени.

Отглеждането на растения в комерсиални мащаби изисква да се прилагат пестициди. Методът на пръскане обаче е крайно неефективен. Според Майкъл Колинсън, президент и изпълнителен директор на канадската компания, само един процент от пестицидите попада на местоназначението си – в , а другите 99 остават в почвата.

За разлика от това, пчелите доставят пестициди всеки ден само до цветовете, които са се разтворили. Земните пчели посещават до 10 цвята в минута, а в комерсиалните кошери живеят между 200 и 300 пчели. Те летят при относително по-ниски температури в сравнение с медоносните пчели и са в състояние да носят десет пъти повече полен или препарат.

14:32ч. 04.11.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.