Пазарен хит:

Изнесли сме 120 тона бъз, изкупуван по 60 ст./кг

Изнесли сме 120 тона бъз, изкупуван по 60 ст./кг

След жълтият кантарион, който завладя пазара на билки през 1996 г., дървовидният бъз е хитът на 2016 г. Интересът към тази билка беше изключително голям още през пролетта, когато се изкупуваха цветовете на лековитото растение. Сега приключва изкупуването на плодовете, за които има пазар в цяла Европа – най-вече в Германия, Швеция и Австрия. По данни на бранша до момента са изнесени около 120 тона сушени плодове. Количеството е сериозно, тъй като голяма част от суровината беше събрана по време на цъфтежа през пролетта, напомнят експерти.

Плодовете се използват за производство на чайове, сокове, лечебни препарати, както и в хранително-вкусовата промишленост. Замразени и добре изчистени, се добавят дори в плодовите кисели млека заедно с малините, касиса и аронията.

Изкупната цена е висока заради голямото търсене. Сушените плодове се изкупуват по 6 лв. за кг, а в сурово състояние – по 60-70 ст. за кг.

Бъзът е лековито растение, което укрепва здравето, пречиства белите дробове и гони пролетната умора. У нас освен за лек, го използват за ракия, тъй като има висока захарност.

08:20ч. 04.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.