На пазара пред Великден:

Изобилие на пресни български яйца от кокошки „вегетарианки“

Изобилие на пресни български яйца от кокошки „вегетарианки“

Производителите на яйца се готвят вече за своя звезден миг – Страстната седмица, в която яйцата се превръщат в най-продаваната стока наред с агнешкото и козунаците.

След години на сериозни инвестиции, в момента птицефермите ни могат да задоволят напълно нуждите на страната, съобщи председателят на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков.

По данни на съюза през 2016 г. са произведени 1,317 млрд. яйца. Производството продължава да нараства и през тази година. Така при население от около 6 млн. души, които живеят постоянно в България, се падат по 200 яйца на човек. Всяка година се внасят около 100 млн. яйца, като в същото време толкова е износът за Гърция, Германия, Франция и САЩ.

„Българските яйца обаче са едни от най-качествените в Европа. Наричат ги „вегетариански“, защото кокошките ни не консумират трупно брашно и животински протеини, което ги предпазва от салмонела. Птиците се ваксинират редовно и срещу двата най-опасни вида салмонела - ентеритидис и салмонела тифимуриум. Затова търсете българската стока. Тя е безопасна и качествена“, съветва Белоречков.

Освен това конкуренцията в бранша е висока, което определя сравнително ниската цена на продукцията. Тя е една от най-достъпните в Европа. Яйцата вървят между 15 и 20 ст. за бройка на едро, а в магазините  -  между 25 и 30 ст. според техния размер. Вносни могат да се купят и по 20 ст. за бройка, но за разлика от няколко стотинки не си заслужава да се рискува.

Българските яйца ще познаете по опаковката, на която е посочено името на производителя, както и датата на производство. На кутията стои и номер, който задължително трябва да започва с „BG“.

 

21:52ч. 29.03.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.