:

Изобилна реколта от пшеница - 4,7 милиона тона

Изобилна реколта от пшеница - 4,7 милиона тона

По неокончателни оперативни данни средните добиви от пшеница са около 450 килограма от декар, а при ечемика около 410 килограма на декар, каза днес Добринка Павлова, директор на дирекция „Биологично земеделие и растениевъдство" към Министерство на земеделието и храните.

„Като цяло производството на зърно от пшеница е 4,7 милиона тона, общото производство на ечемик е 705 хиляди тона. Тази прибрана продукция е достатъчна, за да покрие нуждите от зърно в страната и износа”, обобщи Павлова. По думите й, освен на вътрешния пазар продукцията от пшеница и ечемик се реализира и като износ.

„Към средата на октомври данните за износ на пшеница през пристанище „Варна” са за около 750 хиляди тона. За сравнение за същия период за миналата година са изнесени с около 30% повече”, каза тя. Тя обясни, че в момента тече сеитбата и е много рано да се правят прогнози за количеството за следващата година.

„През целия период на развитие на есенниците от тяхната сеитба и поникване до прибирането на реколтата посевите се наблюдават. Формирани са комисии на областно ниво с участие на експерти от областните дирекции „Земеделие” и участието на агрономи от отделите по растителна защита към Областните дирекции по безопасност на храните”, посочи тя. Според нея периодично се извършват обследвания на състоянието на есенниците.

„Те имат за цел да видят както развитието и фитосанитарното състояние, но също така да се правят прогнози за добиви, но това може да стане след като премине зимата и се види състоянието на презимувалите есенници. Аз лично се надявам, че годината ще бъде благоприятна и ще се радваме и догодина на добри добиви, както беше и тази година”, допълни Добринка Павлова.

13:56ч. 24.10.2015г.

Вие може да оставите първия коментар.