:

Подпомагането за доказано селектирани животни ще е значително по-високо

Подпомагането за доказано селектирани животни ще е значително по-високо

Национална генетична лаборатория за ДНК анализ откриха министър Десислава Танева и д-р Бернард Леман, директор на Федералната служба по земеделие на Конфедерация Швейцария.

„Националната генетична лаборатория ще ни позволи да ползваме най-съвременния метод за установяване на породата на животни“, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на Националната генетична лаборатория за ДНК анализ в Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството /ИАСРЖ/.

Министър Танева откри лабораторията заедно с директора на Федералната служба по земеделие на Конфедерация Швейцария д-р Бернард Леман, който е на посещение в България.

„Лабораторията ще ни послужи да правим развъдни програми, с различните развъди асоциации. Така селектираните животни ще бъдат най-високо продуктивни според вида на породата - млечна, месна, според района, в който се отглежда“, каза министър Танева и допълни, че в България има 33 автохтонни (местни) породи, които са типично български, а 21 са селектираните във времето.

„Тази лаборатория ще ни даде най-прецизния контрол по отношение и на прилагането на обвързаната подкрепа в областта на животновъдството, където подпомагането за селектирани животни е значително по-висока от тези, които не са. Така най-точно ще контролираме тези животни, които се подкрепят със значително повече средства от останалите“, каза още министър Танева.

Лабораторията е оборудвана с високотехнологично оборудване за ДНК анализ на стойност 500 хил. лева. Финансирането е осигурено по българо-швейцарски проект в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

По-рано министър Десислава Танева запозна швейцарския си колега д-р Бернард Леман с развитието на биологичното земеделие у нас. По думите и, броят на земеделските производители, занимаващи се с биологично производство у нас са над 6000, което е близо 10 % от всички производители в България.

Министър Танева отбеляза, че през последните години се наблюдава ръст от 3 до 5 пъти на био производството в отраслите пчеларство, трайни насаждения и най-вече в зеленчукопроизводство и животновъдство.

По време на срещата стана ясно, че броят на био производителите у нас и в Швейцария е еднакъв, което дава възможност за обмяна на опит и експерти.

От своя страна Леман изрази желание да бъде обсъден пазара на млякото в ЕС в контекста на нарастващото производство, както и необходимостта от регламентиране на стандартите в производството на имитиращите продукти.

Министър Танева обясни, че след 2014 година състоянието на пазара на мляко и в Европа и в България е критично, като загубите на българските млекопроизводители са над 22 % от прихода.

На снимката: Министър Танева откри лабораторията заедно с директора на Федералната служба по земеделие на Конфедерация Швейцария д-р Бернард Леман (вляво)

23:58ч. 17.05.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.