:

Имаме потенциал за развитието на ароматерапията

Имаме потенциал за развитието на ароматерапията

Естествените субстанции могат да заменят много лекарства, смята представителят на Съюза на билкарите Eмил Елмазов.

България има потенциал за развитието на билкарството, защото сме на трето място в света по многообразие на лечебни растения, като имаме и традиции. Това каза Емил Елмазов от Съюза на билкарите в България пред Bloomberg TV  Bulgaria.

Като пример за развит сектор той даде пример Китай, който е разпространява успешно продуктите си. "Не можем да намерим световна столица или голям град без китайска медицина. Този процес бе значимо подкрепен от тяхното правителство и държава", каза той. 

По думите на Елмазов ароматерапията е част и продължение на билкарството и не се ограничава само с розовото и лавандуловото масло.

"Има много възможности да се заменят химически лекарства с ароматерапевтични субстанции, които се правят от чисти етерични масла“, каза той и посочи, че това е потенциална ниша за развитие.

„Защо трябва непременно да произвеждаме сурова и първично обработена продукция, а след това при нас да се връщат скъпоструващи препарати“, коментира експертът.

Реколтата на основните етерично-маслени култури за България - роза и лавандула, не беше от най-добрите. Имаме ниски добиви при лавандулата спрямо предишни години и сериозно климатично влияние при розите, заяви Филип Лисичаров, представител на Асоциацията по етерични масла.

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgariа.


 

 

09:38ч. 17.09.2016г.

Вие може да оставите първия коментар.