Анализатори:

Има предпоставки за поскъпване на зърното

Има предпоставки за поскъпване на зърното

Дългоочакваният първи за пазарната 2018/19 г. доклад за световното търсене и предлагане на Департамента по земеделие на САЩ потвърди очакванията за поскъпване на зърното, пише в свой анализ фондация "ИнтелиАгро".

Продължителната суша в ключови райони на САЩ поставя под въпрос реколтата от пшеница, а на този етап изглежда Русия няма да успее да повтори миналогодишния рекорд, отпускайки натиска върху цените на Черноморския и Средиземноморския пазар, посочват анализаторите. Това в крайна сметка очертава първи спад на преходните запаси от 2012/2013 г. насам. Положителните новини за цените се допълват и от царевицата, където стабилният ръст в потреблението (особено в Китай) изпреварва производството (поради очакван спад на площите и добивите в САЩ) и може да стопи значително глобалните запаси в края на втора поредна година.

Твърде много неизвестни обаче продължават да стоят за степента на изменение на цените с по-голяма сигурност ще може да се говори едва през следващите 1-2 месеца, уточняват анализаторите.

Целият анализ виж ТУК

 

 

15:04ч. 18.05.2018г.

Вие може да оставите първия коментар.