Заради свирепите студове:

Има риск от измръзване на кивито и прасковите

Има риск от измръзване на кивито и прасковите

Има реален риск от измръзване на кивито в почти всички райони на страната. Сибирските хали ще вземат и други жертви – ще има поражения по прасковите, както и по райските ябълки, предупреди специалистът по южни култури доц. Серафим Серафимов, който живее в с. Велика, на около 5 км от морето.

Силно притеснени за оцеляването на тези насаждения са и в Южна България.

„Температурите в Пазарджишко паднаха до минус 20 градуса“, предупреди Атанас Геотинов, производител на актинидия от гр. Септември.  

„По-възрастните растения ще издържат, но за младите ще е фатално. Ще измръзнат и някои десертните сортове грозде, тъй като в Южна България доскоро нямаше сняг, а сухият студ е пагубен“, посочи Геотинов.  

В България киви се отглежда традиционно по Черноморското крайбрежие, по поречието на Арда и по долното поречие на Струма, където обичайно зимата е по-мека. Не случайно първите стопанства са създадени в района на Петрич, Варна, Китен и Поморие.

Днес обаче го отглеждат на асмалъци подобно на лозата в частни дворове в Пазарджик, Пловдив и Кърджали. Растенията дават добра реколта, защото около къщите се създава специфичен микроклимат, който ги пази в мразовитите дни. За по-младите трябва да се полагат специални грижи. През есента стъблата им трябва да се завиват. Иначе при продължителни ниски температури като сегашните, шансовете за оцеляване са минимални.

19:19ч. 10.01.2017г.

Вие може да оставите първия коментар.