
От 10 ноември на пазара ще се предложат 80 хиляди бройки от утвърдени лози на Плевенския институт.
Институтът по лозарство и винарство в Плевен създаде четири нови сорта лози. Три от тях са за десертно грозде, а единият е за добив на бяло раннозреещо грозде за вино, съобщи директорът проф. Иван Пачев, цитиран от БТА.
Сортовете вече са внесени за утвърждаване в Изпълнителната агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) към Министерството на земеделието и храните и се очаква след период от три или пет години да бъдат сертифицирани.
Утвърдени специалисти са работили върху разработването на сортовете. Доц. Мирослав Иванов, доц. Здравко Наков и главен асистент Илиян Симеонов са работили години за създаването на новите български лози.
Традиционно институтът в Плевен вкоренява различни видове от старите и нови сортове и предлага млади лози на стопаните. По думите на проф. Пачев, интересът към лозите на института расте с всяка изминала година и затова се вкореняват все по-голям брой лози, за да могат да задоволят търсенето на стопаните.
Тази година са заложени около 80 хиляди бройки и след 10 ноември ще бъдат предложени на пазара.
Проф. Пачев е категоричен, че с откриването на възможностите за финансиране с европейски средства все повече стопани започват да създават малки лозови масиви със сортовете, които харесват.
"Селекцията цели новите сортове да бъдат устойчиви на мана и илизиум, и на стресови температури през зимат", обясни на пресконференция проф. Пачев.
Вече може да се говори за постигнато производството на чиста от пестициди продукция, което прави новите лози подходящи както за производството на биологично грозде, така и на по-качествено вино.
С новосъздадените лози в листата на Института, селекционираните за последните 25 години сортове стават 21.